Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować jak najlepsze danie w garnku wiszącym nad palącym się ogniskiem. Ideą tego konkursu jest chęć podtrzymywania zamierających tradycji sporządzania dań w żeliwnych kociołkach i przypomnienie tradycyjnych smaków kuchni regionalnych .Na gości, którzy licznie zawitali do Marcówki czekała wyborna muzyka i swojskie jedzenie. Mogli nie tylko skosztować konkursowych dań , ale również upieczonych przez Gaździny placków tarcianych i moskalików. Każdy mógł z bliska zobaczyć jak niegdyś wyglądała praca w kuźni, jak wyrabia się oscypki i jak smakują. Dzieci licznie brały udział w konkursach i quizach przygotowanych przez Babiogórski Park Narodowy oraz karmiły zwierzęta domowe. Częścią kulminacyjną imprezy było zbójnickie zaprzysiężenie, do Bractwa dołączył kolejny zbójnik . Bawiącym się przygrywała , Kapela Kusica Tadka Wojtanka, Kapela spod Babiej Góry oraz występ Pań z Koła gospodyń Mioduszdzyna. Był to udany dzień spędzony w niepowtarzalnej atmosferze ,wśród miłośników folkloru , sztuki ludowej i tradycyjnej dobrej zabawy