XV KONKURS POTRAW „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”

W sobotę 14 listopada br. rozstrzygnięto kolejną edycję Powiatowego Konkursu Kulinarnego „O złotą Warzechę” w Lachowicach. Celem tego konkursu jest popularyzacja potraw regionalnych i tradycyjnej kuchni opartej na naturalnych produktach, oraz promocja Podbabiogórza. Potrawy serwowało aż 18 grup, gospodynie, oraz uczniowie z ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej. Gościem specjalnym konkursu były gospodynie z Oravskiej Polhory, które z racji tematyki konkursowej pokazały wyrób korbaczków. Tematem przewodnim tym razem były potrawy na bazie nabiału, w trzech kategoriach konkursowych :

  • I kategoria- potrawa typowo regionalna
  • II kategoria – współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych
  • III kategoria – tradycyjne nalewki Jury, miało bardzo trudny wybór.

Podczas oczekiwania na werdykt komisji, zaproszonym gościom czas umilała Kapela Regionalna „Spod Jałowca”. Wyniki XV Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych O ZłotąWarzechę” I kategoria-potrawa typowo regionalna: I miejsce – Stowarzyszenie KGW” Niezłe Ziółka” z Toporzyska za zupę z bryndzą II miejsce – KGW Lachowice „Lubniczanki” za pierogi z nadzieniem serowym III miejsce – Stowarzyszenie Gospodyń „Sidzinianki” za kołoc sidziński. Wyróżnienie specjalne Małopolskiej Izby Rolniczej otrzymało KGW Targoszów za ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Nagrody wręczał Ryszard Czaicki – Prezes MIR.

  • II kategoria – potraw współczesnych na tradycjach regionalnych:
  1. miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko-Stryszawa Górna” za kwartet pierogów z serowym nadzieniem
  2. miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za żurek na serwatce z jajkiem
  3. miejsce – KGW Hucisko-Pewelka za oscypkowy duet i KGW Bieńkówka za kotlety z jajek.

Wyróżnienie przyznano Zespołowi Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

  • III kategoria – tradycyjne nalewki:
  1. miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za „jajcówkę” z całych jajek na zdrowe kości,
  2. miejsce – Stowarzyszenie Koło Gospodyń w Białce za nalewkę z czosnku niedźwiedziego,
  3. miejsce – Zembrzyckiego Koła Gospodyń „Mioduszyna” za leszczynówkę na mleku.

Wyróżnienie specjalne Stowarzyszenia „Bractwa Zbójników spod Babiej Góry” za nalewkę z owoców czarnego bzu – „Corno baba” otrzymało KGW „Zawojanki” z Zawoi Dolnej. W sobotnie szare, jesienne popołudnie było bardzo kolorowo , bogato i przepysznie. Wybór potraw i nalewek, oraz ich dekoracja przyprawiały o zawrót głowy!! Dziękujemy paniom z KGW „Marcowianki” i ZKG „Mioduszyna” za promocję Gminy Zembrzyce i cieszymy się, że tak wspaniale potrafią gotować i sprawia im to frajdę. A o to przecież chodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *